CAUTA RETETE CU GOOGLE:
căutare personalizată

marți, 21 iulie 2009

Ciorba de cartofi


Ingrediente

1 kg cartofi
100 gr carnati afumati (sau kaizer sau alta afumatura)
1 lingurita boia
1 lingurita piper
2 lingurite sare
2 fire leustean
1 ceapa mare
1 lingura rasa faina
100 ml bulion
300 gr smantana
3 linguri ulei

Preparare

  1. Cartofii curatati se taie cuburi. Carnatii se taie felii.
  2. Intr-o oala punem 2 linguri de ulei si prajim usor carnatii, cca 2 minute. Adaugam cartofii, boiaua, sarea si piperul si acoperim totul cu 2l apa. Punem si frunzele netocate de leustean in ciorba. Fierbem la foc mediu pana cartofii sunt 90% facuti.
  3. Rantasul: intr-o craticioara incingeti uleiul si caliti ceapa tocata marunt. Cand se inmoaie, adaugati faina, amestecati bine si stingeti cu bulion, apoi cu 1 polonic din ciorba fierbinte.
  4. Asezati o strecuratoare deasupra oalei cu ciorba si turnati rantasul in ea. Scufundati strecuratoarea in ciorba si cu o lingura de lemn amestecati pana rantasul se dizolva in ciorba. Ceapa care ramane in strecuratoare se arunca.
  5. Mai lasati cateva minute la fiert pana sunt facuti cartofii.
  6. Intr-un bol puneti smantana si adaugati unul cate unul, cca 3 polonice de ciorba fierbinte peste ea, amestecand bine, sa se dizolve.
  7. Dati focul la minim sub cartofi, sa nu mai clocoteasca ciorba. Turnati smantana incet in ea, amestecand mereu. Lasati inca cateva minute, tot cu focul la minim. Dregeti de sare. Stingeti focul, acoperiti cu capac si lasati sa se raceasca. Cand e rece scoateti leusteanul. Se pastreaza la frigider.