CAUTA RETETE CU GOOGLE:
căutare personalizată

joi, 23 iulie 2009

Pizza Diavolo

Ingrediente

100 g salam Pepperoni
100 g mozzarella
sos de rosii
2-3 linguri de ulei de masline
1 ardei iute
50 g rondele masline
1 ceapa

Preparare

Se prepara aluatul conform retetei Blat pizza;

Se intinde un blat subtire de aluat, care se stropeste cu putin ulei de masline;

Se pun felii de mozzarella, felii subtiri de salam, rondele de ceapa, ardei si ceapa si la sfarsit soa de rosii;

Se tine 20 minute la cuptor si se serveste imediat.

Pizza Quatro Formaggi

Ingrediente

150 g mozzarella
150 g cascaval
150 g parmezan
150 g branza cu mucegai
50 ml sos rosii
3 linguri ulei masline
1 lingurita oregano

Preparare

Se prepara aluatul conform retetei Blat pizza;

Se inteapa blatul de pizza pe alocuri, se unge cu sos de rosii, se presara putina sare, apoi se pun branzeturile taiate in felii, se stropesc ingredientele cu ulei de masline, apoi se introduce tava in cuptorul incins dinainte la temperatura de 230 C, timp de 10-20 de minute.

Blat pizza

Ingrediente

150 ml apa calda
1/2 lingurita zahar tos
1 lingurita drojdie uscata
250 g faina
3 linguri ulei de masline
1 lingurita sare

Mod de preparare

Se pune intr-un castronel drojdia amestecata cu 1 lingura de faina, 3-4 linguri de apa calda si zahar pana se face ca o pasta, se acopera si se lasa pana se se umfla si face spuma;

Intr-un castron se pune faina, in mijlocul ei se toarna amestecul de drojdie, uleiul, sarea si se amesteca, pentru a forma un aluat moale si elastic, daca trebuie se adauga si restul de apa;

Se framanta bine, se lasa deoparte acoperit, sa dospeasca marindu-si volumul;

Se poate lasa si la frigider de pe o zi pe alta;

Cand vrem sa preparam pizza, intindem o foaie de marimea si forma dorita, pe care o punem intr-o forma unsa.

miercuri, 22 iulie 2009

Friptura miel


Ingrediente

pulpa de miel cu os (1.6 kg)
3 catei usturoi

Marinata

2 linguri cu varf mustar cu seminte
3 catei usturoi
3 fire cimbru
1 fir rozmarin
8 fileuri ansoa in ulei de masline
coaja de la 1 lamaie
2 linguri suc lamaie
2 linguri sos de soia
2 linguri ulei masline
piper

Preparare

  1. Mixati in blender toate ingredientele pentru marinata (de la verdeturi rupeti frunzulitele de pe tulpina), pana obtineti o pasta.
    * nu se pune sare in marinata deoarece ansoa si sosul de soia sunt suficient de sarate
  2. In pulpa de miel spalata si uscata bine cu servetele faceti incizii cu un cutit bine ascutit si introduceti felii de usturoi.
  3. Frecati apoi pulpa pe ambele parti cu pasta obtinuta. Deasupra sa fie un strat generos de marinata. Puneti pulpa intr-un bol si acoperiti cu o folie. Aveti grija, folia sa nu atinga suprafata carnii ca sa nu strice crusta, de aceea e bine sa folositi un bol! Dati la frigider minim 4 ore.
  4. Scoateti pulpa si lasati jumatate de ora afara, sa ajunga la temperatura camerei.
  5. O asezati intr-o tava si o introduceti la cuptor la 220C pentru 20 minute. Coborati temparatura la 150C si mai lasati 2 ore. Tot la 30 minute stropiti-o cu sucul din tava
  6. Dupa acest timp friptura va fi facuta si suculenta si usor in sange doar in jurul osului. Daca o doriti mai in sange scadeti timpul de coacere. Acoperiti friptura cu folie de aluminiu si lasati sa stea 15 minute inainte de a o taia.
    * nu uitati sa ajustati timpul de coacere in functie de greutatea pulpei, a mea avea 1.6 kg

Friptura de porc


Ingrediente

700 gr carne porc (pulpa)
200 ml bulion
1 capatana usturoi
20-30 ml ulei
1 lingurita rasa piper
1 lingurita rasa boia
1/2 lingurita sare
putin chili

Preparare

  1. Carnea se taie felii groase de un deget si se bate putin pe ambele parti. Fiecare felie se cresteaza pe margini, de jur imprejur, cam la distanta de 2 degete ca sa impiedicam feliile sa se incovoaie la copt, asa vor ramane drepte.
  2. Asezati carnea pe un singur strat, intr-o tava care merge la cuptor.
  3. Cateii de usturoi curatati ii terceti prin presa si apoi ii frecati cu putina sare. Adaugati treptat uleiul, ca la maioneza, frecand mereu, pana obtineti o pasta.
  4. Adaugati bulionul si condimentele. Mai adaugati si cca 100 ml apa, sosul trebuie sa acopere carnea.
  5. Acoperiti tava cu folie de aluminiu. Dati la cuptor la 220C pentru 1 ora.
  6. Scoateti folia si daca vi se pare ca a ramas prea mult sos sau il doriti mai gros, mai lasati friptura in cuptor fara folie cca 10 minute.
  7. Serviti cu piure de catofi si muraturi.

Chiftele


Ingrediente

800 gr carne tocata
5 catei usturoi
1 lingurita sare
1 lingurita piper
3 fire patrunjel tocat
2 linguri pesmet
2 oua

Preparare

  1. Se amesteca bine toate ingredientele pentru chiftele. Amestecul se poate pastra la frigider pana doriti sa le prajiti.
  2. Se formeaza chiftelutele cu mainile umede.
  3. Intr-o tigaie se incinge ulei de cca 1 deget si se prajesc chiftelutele pe ambele parti pana sunt rumene. Prajiti-le in mai multe ture, nu le inghesuiti in tigaie.
  4. Se scot pe o farfurie cu servetele de hartie sa absoarba grasimea. Se servesc caldute sau reci cu salta sau cu mustar.

marți, 21 iulie 2009

Ciorba radauteana


Ingrediente

2.5(1/2 pui, morcovi, telina, radacina patrunjel)
350 gr smantana grasa (25%)
1 lingura faina
1 ardei iute
7 catei usturoi
sare
piper alb
1 lingura otet (optional, eu nu pun)

Preparare

  1. Se prepara supa de pui. Eu am facut supa pe un pui intreg (au iesit 5 l supa) si am impartit-o in doua, folosind pentru reteta de fata 2.5 l supa si 1/2 din pui.
  2. Am pus supa strecurata pe foc mic (cea mai mica putere, supa nu mai are voie sa clocoteasca de acum, doar o tinem fierbinte).
  3. Carnea de pe 1/2 din pui am luat-o de pe oase si am desfacut-o fasiute. Ardeiul iute l-am taiat rondele si am scos semintele. Verificati ardeiul sa fi iute.
  4. Intr-un bol am frecat smantana cu faina si apoi am dizolvat-o cu supa fierbinte, am adaugat vreo 5 polonice pe rand si am omogenizat compozitia bine sa nu fie cocoloase.
    * facem acest pas ca sa nu se branzeasca smantana cand o adaugam in supa; cu cat smantana e mai grasa, cu atat sansele sa se branzeasca sunt mai mici.
  5. Adaugam smantana incet in supa si amestecam des.
  6. Adaugam fasiile de carne si ardeiul iute in supa.
  7. Frecam cateii de usturoi cu sare si apoi adaugam putina supa peste ei, ca sa obtinem un mujdei concentrat. Turnam mujdeiul in supa, dar printr-o sita deasa (ca sita de ceai) ca sa nu ajunga bucati de usturoi in supa. Dupa ce ati amestecat bine, verificati daca e destul de usturoiata ciorba pentru gustul vostru, si daca mai trebuie, mai faceti o portie de mujdei.
  8. Adaugati otetul daca doritit si dregeti supa de sare si piper.
  9. Lasam pe foc (tot pe mic) inca 10 minute.
    * cand e gata ciorba puteti sa-i dregeti "fata" prin calirea unui morcov in putin ulei si apoi turnati uleiul (fara morcov) in ciorba. N-am facut asta acum fiindca eu servesc ciorbita cu extra chili, ca sa fie iute si arata bine asa in farfurii.

Ciorba de fasole


Ingrediente

600 gr fasole
250 gr afumatura (optional)
1 morcov mare
1 radacina patrunjel
1 ceapa medie
1 ardei micut
1 rosie coapta
1 lingurita pasta rosii
1/2 legatura leustean
cateva fire de patrunjel

Preparare

  1. Se taie carnea afumata(costita, kaizer etc.) bucati mari si se pune la fiert cu apa. Se lasa jumatate de ora.
  2. Se adauga fasolea si se continua fierberea pana fasolea e aproape fiarta. Eu am folosit fasole proaspata din piata, deci a durat doar 1/2 ora.
  3. Am scos afumatura din oala si am taiat-o bucati mici. Am pus-o apoi iar in oala.
  4. Am tocat ceapa si am dat pe razatoare morcovul si radacina de patrunjel si am adaugat peste fasole si am mai lasat 15 minute la fiert.
  5. Am tocat restul ingredientelor si le-am pus in ciorba si am mai fiert 10 minute. Eu am folosit de fapt la acest pas o portie din amestecul pentru ciorba plus o lingurita pasta de rosii pe care am dizolvat-o cu putina ciorba inainte de a o pune in oala.

Ciorba de burta


Ingrediente

1.2 kg burta vita prefiarta
1 os vita
1 1/2 morcovi
1 gulie
2 radacini patrunjel
1 fir telina
1 lingura piper boabe
2 foi dafin
1/2 ardei rosu
1 ardei iute
400 gr smantana
6 catei mari usturoi
4 linguri sare mare
2 linguri ulei
7 linguri otet (pentru spalat burta)

Preparare

  1. Prima data am taiat burta bucatele mai mici decat vine ambalata in punga, astfel incat sa fie usor de luat cu lingura. Apoi am spalat-o in 5 ape in care am adaugat cate o lingura de otet. Am mutat-o intr-o strecuratoare pusa in chiuveta, am adaugat 2 linguri sare de mare si am frecat-o bine intre palme. Am spalat-o apoi sub jet de apa sa mearga sarea. Am mutat-o iar intr-un bol si am acoperit-o cu apa rece si 2 linguri de otet. Am lasat-o sa stea asa 1 ora, sa-i dispara mirosul de clor(?... asa mirosea).
  2. In acest timp am pus 4 litri de apa rece intr-o oala mare, am adaugat zarzavatul (gulia, patrunjelul, 1 morcov si telina) taiat bucati mari, dafinul, piperul si osul de vita. Am adus la fierbere, apoi am fiert la foc mediu spre mic cca 1 ora. Am spumat din cand in cand.
  3. Am strecurat supa obtinuta si am spalat oala in care a fiert.
  4. Am incins 2 linguri ulei in oala si am adaugat restul de 1/2 morcov razuit si 1/2 ardei rosu tot razuit. Le-am calit pana s-au inmuiat, cca 5 minute.
  5. Am turnat peste ele supa strecurata si 2 linguri sare mare. Am adaugat apoi burta scursa bine si ardeiul iute taiat rondele. Am lasat la fiert, la foc mediu, pentru 40 minute (potrivit instructiunilor de pe pachet). Am verificat burta sa fie fiarta si am dat focul pe minim, astfel incat ciorba sa nu ma clocoteasca.
  6. Am turnat smantana intr-un bol si am dizolvat-o cu 5 polonice ciorba fierbinte. Am turnat-o apoi incet in oala cu ciorba, amestecand cu polonicul in acest timp, astfel incat sa nu se branzeasca ciorba.
  7. Cateii de usturoi striviti i-am frecat cu putina sare si am turnat un polonic de ciorba peste ei. Am turnat mujdeiul obtinut in oala cu ciorba printr-o strecuratoare deasa (cea de ceai), pe care am si scufundat-o apoi putin in ciorba si am mai frecat usturoiul sa-si lase toata aroma.
  8. Verificati acum de sare si mujdei si daca mai trebuie mai adaugati.
  9. Am mai lasat 5 minute pe foc (tot foc mic) si apoi am pus capacul si am lasat sa se raceasca.
  10. Se serveste calda cu extra ardei iute si eventual otet pentru cei care doresc sa o acreasca.

Ciorba de cartofi


Ingrediente

1 kg cartofi
100 gr carnati afumati (sau kaizer sau alta afumatura)
1 lingurita boia
1 lingurita piper
2 lingurite sare
2 fire leustean
1 ceapa mare
1 lingura rasa faina
100 ml bulion
300 gr smantana
3 linguri ulei

Preparare

  1. Cartofii curatati se taie cuburi. Carnatii se taie felii.
  2. Intr-o oala punem 2 linguri de ulei si prajim usor carnatii, cca 2 minute. Adaugam cartofii, boiaua, sarea si piperul si acoperim totul cu 2l apa. Punem si frunzele netocate de leustean in ciorba. Fierbem la foc mediu pana cartofii sunt 90% facuti.
  3. Rantasul: intr-o craticioara incingeti uleiul si caliti ceapa tocata marunt. Cand se inmoaie, adaugati faina, amestecati bine si stingeti cu bulion, apoi cu 1 polonic din ciorba fierbinte.
  4. Asezati o strecuratoare deasupra oalei cu ciorba si turnati rantasul in ea. Scufundati strecuratoarea in ciorba si cu o lingura de lemn amestecati pana rantasul se dizolva in ciorba. Ceapa care ramane in strecuratoare se arunca.
  5. Mai lasati cateva minute la fiert pana sunt facuti cartofii.
  6. Intr-un bol puneti smantana si adaugati unul cate unul, cca 3 polonice de ciorba fierbinte peste ea, amestecand bine, sa se dizolve.
  7. Dati focul la minim sub cartofi, sa nu mai clocoteasca ciorba. Turnati smantana incet in ea, amestecand mereu. Lasati inca cateva minute, tot cu focul la minim. Dregeti de sare. Stingeti focul, acoperiti cu capac si lasati sa se raceasca. Cand e rece scoateti leusteanul. Se pastreaza la frigider.

Ciocolata de casa



Ingrediente

150 ml apa
400 gr zahar
100 gr unt topit si racit
250 gr lapte praf (neindulcit)
50 gr cacao
1 esenta vanilei (sau 1 esenta rom)
alune de padure (sau alune, nuci putin prajite, migdale, stafide etc)

Preparare

  1. Laptele praf il amestecam cu cacaoa si eventula il puteti cerne ca sa fie mai fin.
  2. Punem apa la fiert cu zaharul. Amestecam pana se dizolva zaharul. Cand incepe sa fiarba siropul va face o spuma alba. Din acest moment in functie de cat fierbeti siropul asa va iesi ciocolata. Daca o vreti mai moale si "cauciucoasa" faceti un sirop subtirel. Daca vreti o ciocolata faramicioasa faceti un sirop gros, ca mierea aproape. Ca sa vedeti cum e siropul luati cu o lingurita si treceti cu degetul pe spatele ei. Veti simti cat de lipicios e si care e consistenta.
    * mie imi place sa fie intre, nici prea moala nici prea faramicioasa, dar am fiert putin cam mult siropul si ciocolata a iesit exact ca cea care se gasea pe vremuri in comert, doar putin mai inchisa la culoare; gustul insa e identic.
  3. Cand siropul e gata, stingem focul si adaugam laptele praf in cateva transe, pana se omogenizeaza bine. Adaugam untul si esenta si amestecam bine.
  4. Punem repede compozitia intr-o tava unsa cu unt si o nivelam cu dosul unei linguri pe care o inmuiem frecvent in apa rece, apoi presaram deasupra alunele. Sa le apasati sa intre bine in ciocolata.
  5. Dupa ce s-a racit dati la frigider pana se intareste. Daca ati facut siropul subtire va trebui sa o lasati peste noapte sa se intareasca, daca insa ati facut siropul gros va dura doar 2-3 ore pana sa o puteti taia.

Salam de biscuiti


Ingrediente pentru 12 portii

250 gr biscuiti simpli
250 gr zahar
100 gr unt
50 gr cacao + putina cacao (sau pudra de ciocolata) pentru folie
75 gr nuca prajita (sau stafide inmuiate in apa calduta sau 2 lingurite cafea instant)
120 ml lapte
esenta de rom (sau rom)

Preparare

  1. Zdrobiti biscuitii cu mana pana obtineti bucatele mici. Amestecati cu nuca (sau stafidele) taiata bucati mici, daca folositi.
  2. Intr-o craticioara puneti 60 ml lapte si zaharul si fierbeti pana se face un sirop legat (cca 1 minut dupa ce incepe sa faca spuma siropul).
  3. Adaugati untul si amestecati pana se topeste.
  4. Adaugati cacaoa (si cafeaua daca folositi) dizolvata in 60 ml lapte. Adaugati si esenta de rom. Lasati sa dea un clocot.
  5. Turnati treptat siropul peste biscuiti, amestecand din cand in cand pana vedeti ca se leaga biscuitii si se inmoaie un pic. S-ar putea sa nu aveti nevoie de tot siropul.
  6. Pe o folie de plastic presarati putina cacao (sau pudra de ciocolata) si puneti jumatate din compozitie. Rulati strans sub forma de rulou si impingeti din ambele capete sa scoateti aerul din salam. Legati strans la ambele capete si dati la frigider cateva ore sau peste noapte. Repetati cu restul de compozitie.
  7. Taiati felii si serviti.

Papanasi prajiti




Ingrediente pentru 10 bucati:

500 gr branza de vaci proaspata
100 gr zahar
2 oua
1 varf lingurita bicarbonat
1 esenta vanilie
200 gr faina
smantana
dulceata

Preparare

  1. Branza se amesteca cu zaharul si bicarbonatul. Se incorporeaza apoi ouale si vanilia, iar la sfarsit faina. Puteti amesteca aluatul cu robotelul sau mixerul sa se omogenizeze mai bine!
    *daca branza e mai umeda s-ar putea sa mai aveti nevoie de 1 lingura de faina in compozitie; aluatul trebuie sa fie usor de format, sa nu fie prea lipicios.
  2. Se pune intr-o tava adanca mult ulei la incins.
  3. Se formeaza din aluat bile de dimensiunea interiorului pumnului. Se strapunge bila cu degetul prin centru, apoi treceti bila prin faina. Usor, mariti gaura din mijloc si aplatizati putin colacul obtinut.
  4. Prajiti papanasii in uleiul incins pe ambele parti pana sunt rumeni (aprox 5 minute).
  5. Serviti cu smantana si dulceata.